4/6/2015

Izbori za Zagreb i Sabor - analiza

Prvo

Izbora za grad Zagreb neće biti sve dok se glavni igrači, a pod time mislim na SDP i HDZ ne dogovore. U ovom trenutku, njihove misli su usmjerene na parlamentarne izbore i niti u primisli im nije da isprovociraju izbore u Zagrebu.

A zašto bi. Gradonačelnik je u pritvoru i njegov utjecaj je rapidno oslabio. Prva opcija, gđa. Švaljek mu se bila otela kontroli i sve je bacio na drugu zamjenicu, gđu. Kusin. Interesantno je da niti ona nije ušla u njegovu stranku. Naš privremeno zatvoreni gradonačelnik zaboravlja jednu osnovnu stvar, a to je da su se (bar u Hrvatskoj) svi zamjenici kad-tad oteli kontroli i počeli zastupati sebe i samo i isključivo sebe.

U čemu je poanta gore napisanog. Pa, g. Bandić je u katastrofalno lošoj poziciji. Vjerojatno više nema većinu u Skupštini, što znači da gubi veliki dio poluge za upravljanje gradom. Ukoliko ne da ostavku, dao je svu moć u ruke gđi. Kusin pa će polako pasti u politički zaborav. Ako da ostavku, skoro ništa novim izborima ne može dobiti što već sada nema, ali može skoro sve izgubiti. Pod sve, mislimo i na Zagreb i na šanse na parlamentarnim izborima (koje mu nikada i nisu bile velike).

Drugo

Pa kada su u Hrvatskoj bili prijevremeni izbori. Tko od zastupnika u Saboru, osim nekolicine može biti siguran da će ponovo biti izabran. Znači, obje velike stranke imaju sigurno protivljenje skoro svih svojih saborskih zastupnika, a SDP i koalicijskih partnera protiv prijevremenih izbora.

Osim toga, logika premijeru nalaže da ili napravi potpuno iznenađenje i krene u prijevremene izbore u sedmom mjesecu kada bi izlaznost bila najmanja, a iznenađenje najveće ili sačekati da počne oporavak privrede potaknut novcem iz fondova i jeftinim kreditima novonaštampanim novcem od EU te prodaja HEP-a, početak gradnje Pelješkog mosta, beneficije dužnicima u švicarcima i sl. pa izaći na izbore u zadnjem mogućem terminu, početkom 2016. Vjerujemo u ovo zadnje.

Sve ostalo bi bilo gora solucija za SDP.

Treće

Kada čovjek gleda te razne ankete o popularnosti pojedinih stranaka dođe mu da se smije i plaće istodobno. Vrhunac je kada su u jednom našem dnevnom listu (namjerno ili ne) objavljene dvije ankete gdje su se rezultati za HDZ, SDP, Živi zid i Orah doslovno razlikovali od par do desetak posto. Pa nije isto da li Orah ima preko sedam posto ili ispod tri posto? S prvim rezultatom ima par saborskih zastupnika, a s drugim je debelo u gubitničkoj poziciji.

Vrijeme je već da anketari prilikom iznošenja rezultata anketa potkrijepe rezultate s činjenicama: na kojoj dobnoj skupini je vršeno ispitivanje i u kojim omjerima (mladi, srednja dob, stariji…), na kojim lokacijama (da li su teritorijalno izbalansirani anketirani), kakva je razina obrazovanosti, koji je postotak žena, vrste zaposlenosti (stalno, povremeno, honorarno zaposleni, zaposleni kod privatnika ili u javnim službama), omjer nezaposlenih i studenata, srednjoškolaca u anketama, da li su ispitanici pripadnici političkih stranaka ili apolitični i koji je omjer i još mnogo drugih stvari koje su nužno moraju biti izbalansirane kako bi se dobili približni (baš tako, približni) rezultati. Isto tako nije svejedno da li je uzorak ispitivanja 500 ili 5000 ispitanika!

Sve dok toga ne bude drastično će se razlikovati rezultati anketa od stvarnog stanja na terenu.

Kako je moguće da ankete prije lokalnih izbora (prošli mjesec) daju Živom zidu i Orahu preko 15% popularnosti, a isti dožive potpuni debakl.

Zaključak

Naše mišljenje je da su ovo prijelomni izbori u kojima se može desiti da niti SDP niti HDZ zajedno ne mogu skupiti preko 50% glasova , što i sami postaju svjesni pa više nikome od potencijalnih i stvarnih koalicijskih partnera ne obećavaju ništa, već koriste floskulu (koja nita ne znači) "dogovoriti ćemo se nakon izbora“.

Naime, može se desiti da ne mogu namiriti niti svoje, a kamoli tuđe apetite. To su shvatili svi bivši i sadašnji političari koji nisu u prvo, planu i krenuli u osnivanje stranaka da možda još zadnji puta ušićare nešto.

Slijedi nam osnivanje pregršt novih stranaka i niz fantastičnih koalicija.

I da, panika i rezultati izbora može natjerati SDP i HDZ na veliku koaliciju, a u svrhu zadržavanja vlasti. Sve je moguće.

<< Povratak